Vooruitblik op het nieuwe seizoen in 1F

Gepubliceerd op
19 september 2022

Het is even wennen aan de nieuwe naam. Maar komende zaterdag gaat dan eindelijk het nieuwe seizoen voor Oranje Nassau beginnen. Niet in 1E, maar in 1F. 

Met veel zelfde tegenstanders, maar met ook een aantal nieuwe clubs en vertrouwde terugkerende clubs. Ook dit jaar weer een voorbeschouwing op het seizoen. De uitkomst van deze competitie voorspellen lijkt mij zeker dit jaar een schier onmogelijke taak. Toch doe ik een poging. Maar bind je niet vast aan mijn voorspellingen, in de afgelopen jaren zat ik er vaker naast.

Door Siemon Aikema

De echte nieuwelingen in deze competitie zijn FVC, Hoogezand en ’t Fean 58. Gorecht en ONS Sneek keren na een afwezigheid van enkele jaren weer terug in deze competitie. Blauw Wit’34, Broekster Boys, Drachtster Boys, vv Groningen, Leeuwarder Zwaluwen Pelikaan S, PKC ’83 en vv Winsum zijn de vertrouwde gezichten komend jaar op Coendersborg. Balk, Burgum, d’ Olde Veste, WHC en Zeerobben komen we dit jaar niet mee tegen. En zo is er een mooie competitie ontstaan met zeven ploegen uit Friesland en zeven uit Groningen.

We beginnen ook deze keer met de nieuwelingen. FVC is de derde ploeg uit Leeuwarden, die in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal uitkomt. De Friezen wisten zich maar net via de nacompetitie te handhaven in de eerste klasse F van het zondagvoetbal. Daarom mag de ploeg van trainer Harold Wekema na de overstap naar de zaterdag het opnieuw proberen in 1F, maar dan op zaterdag. Marco Biegel is overgekomen van Akkrum, Lucas van Dijk, Anthony Elsinga, Jesse Jacobs, Theis Mulder, Quincy Pruit en Kaya van Schooten komen zo te zien uit de jeugd en Leo Faber is ook nieuw in de selectie, maar komt denk ik uit eigen gelederen Persoonlijk verwacht ik dat FVC het moeilijk zal krijgen in deze klasse en vooral n de onderste regionen zal verkeren. Ze lijken er niet veel sterker op geworden en waren vorig seizoen ook degradatiekandidaat.

Hoogezand is de tweede zondagclub, die de overstap maakt. De mannen van trainer Germain Beck (hij speelde tien jaar geleden één seizoen bij Oranje Nassau) eindigden als eerste in 1F. Maar omdat Hoogezand voor het zaterdagvoetbal koos, promoveerde het niet naar de hoofdklasse. Ruben Wolthuis (Oklahoma Eagles), Filipe Marcal Pinheiro (PKC) en Teun Hoekstra (gestopt) maken geen deel meer uit van de selectie. Nieuw zijn Mart Bloeming ( terug van Harkemase Boys), Ashraf Hezam (Be Quick 887), Rick Jungman (HS ’88), Sander van Meggelen (Noordster) en Navid Pyan (Stadspark). Aidan Bulder, Wyatt van Engel en Fayam Nimba zijn nieuw in de selectie maar speelden al bij de club. Ik schat Hoogezand hoog in. Ze zullen wel mee doen om de bovenste plaatsen en kunnen mogelijk volgend seizoen wel in de hoofdklasse (4e divisie) acteren.

Dat zullen ze bij ONS Sneek waarschijnlijk ook wel willen. De Snekers zijn, zo lijkt het, bezig met een vrije val. Een aantal seizoenen terug speelde de selectie nog in de toenmalige topklasse. In het afgebroken seizoen 19/20 koos de club vrijwillig voor de hoofdklasse. Afgelopen seizoen werd de herkansingswedstrijd tegen WNC verloren zodat de Snekers weer terug zijn op het niveau van de eerste klasse. Volgens mijn informatie zijn er nog al wat nieuwelingen, namelijk Ruben Stuiver (Broncos VS), Ewart Ottema (Marum), Delachance Sabuni en Geoffrey Eekhof Cambuur o21, Nordin Tahboun, Jan Rein Boelsma, David Bergsma, Jorn Dijkstra en Mounir Loolofs (ONS o23) Trainer is Arnoud Koster. Mark Westra zou vertrekken naar Flevo Boys, maar zag er vanaf. Hij nam zijn broer mee terug naar ONS. Gerben Visser (Flevo Boys), Rik Weening (Buitenpost), Han van Dijk (Be Quick 1887) Rico Cordes (via PCK ’83 nu in Duitsland neergestreken)), Gabriel Fernando (Harkemase Boys), Niels Nadorp (Blauw Wit 34) en Giovanni Aronds (HHC) zijn vertrokken. Ondanks het vertrek van enkele spelers lijkt ONS wel mee te kunnen doen om de bovenste plaatsen, al zal de aanpassing met zo veel nieuwelingen niet altijd makkelijk zijn.

’t Fean ‘58 is voor mij een onbekende ploeg. Ook al hebben ze nekele jaren geleden in de beker tegen Oranje Nassau gespeeld. Volgens mij is alleen aanvaller Kees de Vries (Sc Kootstertille) nieuw in de selectie. Daarnaast zijn David Huistra en Almer de Jager toegevoegd aan de selectie van trainer is Minne van de Werf ( 3e seizoen) . Ik voorspel een moeilijk jaar voor de mannen uit Surhuisterveen. Een plek in de onderste regionen lijkt me het hoogst haalbare. Maar wellicht kunnen ze ons toch nog verrassen. Eerder had ik al opgemerkt, dat 't Fean in ieder geval maar een jaar in deze klasse speelt omdat er een fusie komt met Surhuisterveen. Maar of de fusieclub volgend seizoen in de eerse klas uitkomt gaan we afwchten.

Gorecht is na drie jaar weer terug in de eerste klasse. Het team van trainer Hans van der Ploeg wist de nacompetitie winnend af te sluiten met als apotheose de triller tegen FC Meppel. In de ploeg zullen de doelpunten van Sven Hazewinkel (nu Harkemase Boys) en Bart Steenbergen (Velocitas) ongetwijfeld gemist worden. Daarnaast vertrokken verdediger Mail Scheltinga (club onbekend) en Christof Otten (Harkstede). Jermo Verbeek (Be Quick 1896 zat) is weer terug bij Gorecht waar hij twee jaar geleden vertrok, net als Sjoerd Hoekstra (Yde de Punt). Daarnaast is de topscorer van buurman vv Haren Stephan Wijma de derde nieuwkomer. Gorecht is er qua scorend vermogen zeker op achteruit gegaan. Ik verwacht dan ook niet dat ze in de top zullen meedraaien. Een positie in de ruime middenmoot moet mogelijk zijn.

Bij Blauw Wit ’34 is voor zover mij bekend Nies Nadorp (ONS Sneek) de enige nieuwe speler van buitenaf. Daarnaast zijn Jochem de Haas Daanish Jaikaran, Sil Veldhuis, en Sjoerd Visser uit jeugd en tweede selectie overgeheveld. Rob Dijkstra is vertrokken naar (Be Quick Dokkum) Kai van Rijswijk is naar buitenland vertrokken hij speelt dit seizoen in Cyprus voor FC Apea. Wiebe Bakker, Thomas Groenhagen, Thimo de Jong en Steimar de Vries lijken geen deel meer uit te maken van de selectie. Ook de nieuwe hoofdtrainer Martijn Barto, hij is van positie gewisseld met Bert Hollander, zag ik niet meer tussen de spelers staan. Blauw Wit zal ook dit jaar wel weer een aardig duitje in het zakje kunnen doen. De selectie is weinig veranderd. Wanneer ze dit seizoen iets constanter spelen, kan de ploeg hoge ogen gooien al hebben ze met Barto wel veel verdedigende kracht en leiderschap ingeleverd.

Leeuwarder Zwaluwen wist zich via een prima eindsprint veilig te stellen. Keeper Siebren Terlouw van kwam over van ONS Sneek, Thomas Adam (vv Maastricht West) Ruben Eijzenga (Sc Berlikum Abbas Mampuya (LA Frisia1883), Dinand Mud (Hardegarijp) zijn de nieuwelingen van buiten. Daar hoort Leon Wagenaar feitelijk ook bij hij speelde een aantal jaren geleden voor Blauw Wit ’34. Vanuit eigen club Stan Fortuin doorgestroomd naar de eerste selectie. Ik schat in dat de Zwaluwen weer een moeilijk seizoen tegemoet gaan, maar dat ze zich wel (weer) weten te handhaven al zal de versterkte degradatie daar niet aan meewerken..

Drachtster Boys moet het dit jaar doen zonder Kasper Dekens en Dennis Hoekstra (Harkemase Boys) Ik had befrepen, dat Joel Wagenaar gestopt was, dat blijkt niet juist. Drachtster Boys heeft ook dit jaar weer nieuwe spelers vanuit de jeugd overgeheveld. Eize Jan Slump (Delfstrahuizen) en Joost Bosma (De Weide) zijn de nieuwelingen van buitenaf. Drachtster Boys zal ook dit jaar, zo denk ik tenminste, weer deel uitmaken van de grote middengroep is deze klasse. Alleen zal Lanjouw graag meer willen.

Broekster Boys was voor mij de grootste verrassing vorig seizoen. De ploeg van trainer Patrick Zwart eindigde op een voor mij onverwachte vijfde plek. Het team van Zwart had enige tijd zelfs zicht op de derde periode. Sander van der Ploeg (Dokkum) en Jan Tijtsma (Anjum) zijn de nieuwelingen. Haye Haarsma Sebastiaan Plooy komen uit eigen gelederen. Jammer voor de ploeg is het vertrek van aanvaller Hedgar Hoekstra (Harkemase Boys) Toch denk ik dat de formatie van Zwart ook dit jaar weer een geduchte tegenstander zal zijn, Ik zie ze wel weer in het linker rijtje eindigen.

Pelikaan S gaat verder onder trainer Jan Kloetstra een trainer met een uitstekende staat van dienst o.a. bij Nieuw Buinen, Hoogezand en WVV, waar hij afgelopen seizoen ook trainer was. Vertrokken is Joshua Sion (PEC Zwolle) en Shkodran Metaj gaat het wat rustiger aan doen. Nieuw zijn Quinten Anakotta (Be Quick 1887), Rochendy Constancia (Noordbergum) en Kasra Kahidi (Hoogezand) . Vorig seizoen haalde Pelikaan S een periodetitel binnen (de vervangende) ook dit jaar zullen ze meedraaien in de top van 1F, tenminste dat verwacht ik.

VV Winsum gaat dit jaar verder met een nieuwe trainer. Fred de Boer kwam over van ACV. We zijn benieuwd wat deze trainer in Winsum kan brengen. Hij heeft in ieder geval de nieuwelingen Thijs Gerlofs (Oranje Nassau) en Yumé Ramos (Flevo Boys) in zijn selectie. Yumé zal mogelijk Rick Schaaphok doen vergeten, hij is een echte spits met al 191 competitie in zijn zak. Daarnaast zijn weer een aantal jongeren doorgestroomd naar de selectie zoals Wouter Eerelman, Jered Faleye, Remco Kamphuis, Marc Reinders, Stein Timmer en Lars van de Veen. Ook Niels Zijlstra is nieuw, hij komt van FC Leo. Naast Schaaphok is ook Marcel Panekoek gestopt. Vertrokken zijn Nick Lukassen (Amicitia VMC)) Leroy Munters (SIOS) en Marco Vicente (Flevo Boys). Voorlopig schat ik Winsum in op een plaats in de middenmoot. Maar ze zouden me wel eens positief kunnen verrassen.

Tot slot nog de drie clubs uit de stad Groningen. Allereest vv Groningen. Gestart als één van de favorieten in 1E maar uiteindelijk geëindigd als elfde. Ik denk dat weinigen dat hadden verwacht, zeker gezien de nieuwelingen in het team. Ook dit jaar kent Groningen weer een keur aan nieuwelingen: Coss Pinas, Brian Pattiwael en Kaehney Camlia (allen Be Quick 1887 O21), Djamil Emanuels en Jonathan van Dorssen (vv Emmen), Erolind Derguti (Buitenpost), Sem Folkerts en Sambo (GVAV-Rapiditas), en tenslotte nog Hoekstra (HFC ’15) . Maar er zijn ook weer een aantal spelers naar elders vertrokken namelijk Joey Bakker en Roy Smolders (VVK), Brian Inge (terug naar PKC ’83), Anne Jits Sybesma (Bedum), Virgil Muller (Waskemeer), Earl Perre (Groninger Boys), Badman Abnidur (Burum) en Eduard de Jonge Rosa (onbekend). Het zal voor spannend worden waar trainer Ahmed Mustafe om er weer een eenheid van te maken. Ik ben erg benieuwd hoe Groningen het zal doen, Voorlopig zet ik ze met mijn verwachtingen ergens in de middenmoot en verwacht ik niet dat het team mee zal doen om de bovenste plaatsen.

Bij PKC ’83 zal de nieuwe trainer Bert Vos te maken krijgen met een deels vernieuwde selectie. Brian Inge is terug, Rob Schokker (Buitenpost reken ik tot een versterking. Verder zijn Felipe Marcal Pinheiro (Hoogezand), routinier Skodran Metaj (Pelikaan S), Joshua Richardson (Oranje Nassau), Boye Boonstra (The Knickerbockers) en Lorans Al Ezo (Veendam) nieuw n de selectie. Handrit en Petrix Hoxja zijn gestopt. Giovanni Salvo en Richard Zolfaghari (Oranje Nassau) Tiuri Schievink (Be Quick 1887), Jason Spanninga en Mohammed Bellghroub (Velocitas 1897) Nikki Goguadze (Bremer SV) en David Goguadze (Leer) zijn vertrokken. Op het eerste gezicht lijkt PKC aan kracht verloren te hebben. Maar dat zal de komende weken blijken. Persoonlijk den ik ook voor PKC aan een plaats in de middenmoot.

Tenslotte Oranje Nassau. Een groot aantal spelers zijn nieuw bij de Coendersborgbewoners, Giovanni Salvo en Richard Zolfaghari (PKC ’83), Bernard Suffner en Jan Kruithof (ACV o21), Ezra Schrijver (ACV), Quirijn Boelens (NEC Delfzijl) Amin Ouhida (HFC ’15 en Rémon Schutte (Helpman zaterdag zijn de nieuwe spelers. Thijs Gerlofs (Winsum en Joshua Richardson (PKC ’83) en Paul Bergtop (Heerenveen) zijn vertrokken terwijl Rhobin Brander, Fokko Kronemeijer, Nils Stenekes, Dennis Molema in principe zijn gestopt maar nog wel in noodgevallen beschikbaar zijn. Voor zover ik het kan bekijken is ON er zeker op vooruit gegaan. Zeker in fysiek opzicht. Vorig jaar eindigde de ploeg als zevende, dit jaar schat ik de ploeg van Heerlijn toch wel weer hoger in. Een periode zou mooi zijn en wellicht kan ON lang mee doen om de prijzen.

Het is een lang verhaal geworden, mede omdat er veel wisselingen bi verschillende clubs zijn geweest. Ik ben benieuwd wat dit seizoen ons zal brengen. Maar zeker ook of ik met mijn inschatting deze keer war beter zit. In ieder geval wens ik iedereen een mooi seizoen toe in 1F. Niet iedereen kan kampioen worden of promoveren. En omdat in de nieuwe piramide van de KNVB minder ploegen in de eerste klasse komen in de komende jaren, komt er twee jaar een versterkte degradatie. Vorige week werd de nieuwe promotie/degradatie regeling bekend en met de versterkte degradatie wordt er fors gesneden in het aantal ploegen in de eerste klasse. Er zullen dit seizoen in ieder geval drie ploegen rechtstreeks degraderen. Daarnaast komen nog twee ploegen in een nacompetitie met de zes periodekampioenen van de tweede klassen K en J. En dat allemaal om één plaats in de eerste klasse. Het zal een harde strijd worden onderaan en een plaats in de grote middenmoot, die ik voor sommige ploegen voorspelde, wil dit jaar zeker niet zeggen dat je op tijd veilig bent.
Ik wens alle ploegen een mooi en succesvol seizoen. En neem niet alle voorspellingen van mijn kant heel serieus. Ook vorig seizoen zat ik er in enkele gevallen flink naast.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.