Oranje Nassau start competitie in Haren tegen vv Gorecht.

Gepubliceerd op
21 september 2022

Na enkele weken van voorbereiding begint komende zaterdag het echte spel om de knikkers. Oranje Nassau moet voor de tweede keer in 15 dagen aantreden tegen Gorecht. Deze keer niet op Coendersborg maar op sportpark De Koepel.

Slaagt Oranje Nassau erin zich te revancheren van de onverdiende nederlaag in de bekerontmoeting?

Door Siemon Aikema

In mijn voorbeschouwing op het nieuwe seizoen schreef ik al, dat ik Gorecht niet reken tot de favorieten in de eerste klasse F. De mannen uit Haren keren weer terug in de eerste klas, nadat ze enkele jaren geleden waren gedegradeerd. En ik denk, dat de competitie in de eerste klas niet in kwaliteit achteruit is gegaan. Gezien de versterkte degradatie van dit seizoen moeten vijf ploegen vrezen voor rechtstreekse degradatie. Maar ondanks het kwaliteitsverlies van de ploeg van Hans van der Ploeg, o.a. de aanvallers, Sven Hazewinkel en Bart Steenbergen vertrokken, verwacht ik toch dat het team zich, wellicht met moeite, kan handhaven. Het bekertoernooi leverde twee zeges op tegen Sellingen en Oranje Nassau. Afgelopen zaterdag verloor men van WVV, maar Gorecht gaat wel als poulewinnaar door naar de eerste ronde. En dat geeft ongetwijfeld moed voor de komende wedstrijden. En wellicht is Gorecht ook psychologisch in het voordeel doordat het team in Groningen ON effectief met 3-4 versloeg. Bij Gorecht spelen enkele spelers met ON-roots, zoals Michel Koopman, Harmen Meijering, Bob Poorta en Jermo Verbeek.

Statistisch is er wel verschil tussen de resultaten van Oranje Nassau thuis en uit. In Haren kwamen beide ploegen vier tegen elkaar uit. Oranje Nassau won de oefenwedstrijden in 12/13 en 14/15 met resp. 2-7 en 1-4. In de competitie waren er daar twee ontmoetingen met één zege voor Gorecht en een zege voor Oranje Nassau. De laatste ontmoeting was in het seizoen 18/19 toen ON met 7-3 won. Topscorer over deze twee wedstrijden is Ruendel Martina die in één wedstrijd vier keer scoorde. Bij Gorecht was Robin Zuidema die in de eerste wedstrijd drie keer scoorde.

Door de nederlaag tegen Sellingen is Oranje Nassau niet meer in het bekertoernooi actief in de eerste ronde. OOG had het over een fikse tegenvaller voor de ambitieuze eerste klasser. En daar is geen woord Spaans bij. Het is lang geleden, dat ON de poulefase niet overleefde. Volgens mij was dat 10 jaar geleden, toen erin augustus 2012 werd verloren van Be Quick 1887 en Buitenpost en de winst op GVAV niet genoeg was. Thomas Careman en Ard Veenhof zijn de enige spelers van de huidige selectie die toen ook onderdeel waren van de selectie van ON. Ik denk, dat we die uitschakeling zo snel mogelijk moeten vergeten Oranje Nassau kan zich richten op de competitie. De resultaten van ON in de voorbereiding (waar ik de bekerwedstrijden ook bij reken) zijn wisselend. Drie keer werd er verloren (tegen VEV 67, Gorecht en Sellingen) twee keer gewonnen (tegen Hoogezand en WVV) en er was één gelijkspel (tegen Emmen). Volgens aanwezige toeschouwers waren de verrichtingen van ON ook wisselend. Zelf heb ik tot nu toe twee wedstrijden gezien waarbij een goede wedstrijd en één helft van de tweede. De oefenperiode is natuurlijk ook bij uitstek geschikt om patronen in te slijten, fysiek op niveau te komen en vooral ook om aan elkaar te wennen. Jammer was dat bijvoorbeeld Ezra Schrijver (nog op rondreis) en Ruendel Martina (blessure) nog niet hebben gespeeld. Toch ben ik nog steeds optimistisch over het nieuwe seizoen. Oranje Nassau, zo schreef ik al eerder, is er fysiek op vooruitgegaan. Al zal ik de laatste zijn, die Oranje Nassau topfavoriet noemt. Daar zijn andere ploegen voor.

Voor komende zaterdag verwacht ik een fel Oranje Nassau, die ongetwijfeld revanche wil nemen voor de nederlaag in de beker tegen Gorecht. En ON zal ook graag de teleurstelling van afgelopen zaterdag willen wegspelen. Ik ben zeker niet pessimistisch over de kansen van de gasten. Maar dan zal Gorecht me passie moeten worden bestreden. Kwalitatief heeft Oranje Nassau zeker de betere ploeg, zoals trainer Hans van der Ploeg van Gorecht ook opmerkte, maar daar win je niet altijd de wedstrijd mee. Maar als de ploeg net zo goed speelt als in de tweede helft tegen Gorecht komt het wel goed. Ik hoop op een beter begin van de competitie dan een jaar geleden, toen in de eerste wedstrijd thuis werd gelijkgespeeld tegen vv Groningen. Aan de trainers Heerlijn Pourier en Van der Sluis de taak om de juiste mensen te kiezen voor de start van de competitie. Daar zal wel enige wijsheid voor nodig zijn, want er valt dit seizoen voorlopig veel te kiezen. Dat kan zowel positieve of negatieve effecten hebben op de selectie. Maar dat er concurrentie is wordt volgens het technisch trio al gezien op de manier van trainen van de spelers. Dat is in ieder geval voorlopig positief.

De wedstrijd Gorecht-Oranje Nassau wordt zaterdag om 15.00 uur gespeeld op Sportpark ‘De Koepel aan de Scharlakenlaan 28 in Haren. De wedstrijd staat onder leiding van Gerlof Gils uit Winschoten. De assistenten zijn de heren Yaron Quincy Heeren en Dursun Caglak.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.