Oranje Nassau ontvangt zaterdag naamgenoot titelkandidaat uit Sneek

Gepubliceerd op
28 september 2022

De tegenstander in de eerste thuiswedstrijd op Coendersborg is een oude bekende. ONS Sneek komt zaterdag zeker niet voor de eerste keer op ons sportpark. 

Maar daarover later meer. De Snekers zijn goed begonnen aan de competitie en zullen zeker proberen hun goede start van de competitie een vervolg te geven tegen  Oranje Nassau. De degradant uit de hoofdklasse wil ongetwijfeld terug naar wat nu de vierde divisie heet.

Door Siemon Aikema

ONS Sneek heeft, ik schreef het al eerder, een vrije val gemaakt. Na het  hoogste amateurniveau  van de seizoenen 2013-2016 (topklasse) volgden er vier seizoenen in de derde divisie. Hoewel er in het laatste seizoen derde divisie geen degradatie hoefde te volgen ging ONS vrijwillig naar de hoofdklasse. Afgelopen seizoen werd in de nacompetitie verloren van WNC, dat later ook promoveerde naar de vierde divisie. Dit seizoen speelt ONS Sneek daarom op het vierde niveau van de amateurs. De  gloriejaren lijken in Sneek enigszins voorbij, maar dat is al wel eens eerder voorgekomen.

Oranje Nassau Sneek werd opgericht in april 1932. Dit jaar bestond de club dus 90 jaar. In de geschiedenisbeschrijving lezen we dat de club altijd speelde in de hogere regionen van het amateurvoetbal. Hoogtepunt was het kampioenschap van de hoofdklasse C in 2005/2006. In de strijd om het kampioenschap van Nederland wisten ze in dat jaar thuis gelijk te spelen tegen de andere kampioenen, IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys, maar beide uitwedstrijden werden verloren. Maar dat is zeker een schande.  

In 1F wordt het team van trainer Arnoud Koster algemeen beschouwd als kanshebber voor de titel. Traditioneel is er weer veel wisselingen in de selectie. Een behoorlijk aantal spelers is naar elders vertrokken, maar er zijn ook weer veel nieuwelingen waaronder een aantal uit Cambuur 021 maar ook uit eigen gelederen uit het O23 team. Dat ONS goed is begonnen aan het seizoen had ik al gemeld. In de seizoen ouverture werd PKC ’83 met 5-3 verslagen. Nieuweling Ewart Ottema (overgekomen van Marum) deed direct van zich spreken door drie keer te scoren. Dat was een zuivere hattrick, want hij maakte ze allemaal in de tweede helft. In de beker was ONS ingedeeld bij drie tweedeklassers.  Die wedstrijden wisten de oranjehemden allemaal overtuigend te winnen: Stadgenoot LSC 1890 (het team van o.a. ex-ON’er Allard Westerdijk) werd met 4-1 verslagen en Balk en VVI met resp. 4-0 en 0-3. In deze wedstrijden wist overigens Ottema ook steeds een keer te scoren.

Voordat we met de statistieken beginnen eerst nog even een anekdote van Wijnand Helder. Voordat Wijnand elftalleider werd stond hij de jaren ervoor praktisch altijd aan de lijn bij thuis- en uitwedstrijden van onze club. Zo ook bij ONS- Oranje Nassau.  “Eén ding is zeker” zo vertelde hij tegen een supporter van ONS, “Oranje Nassau gaat vandaag winnen”. Logisch natuurlijk want beide teams hebben de zelfde naam. De Friese supporter was daar niet van gediend. “Dacht het niet!” zo zei hij stellig. Maar Oranje Nassau won wel, al weet ik niet meer of het de ploeg van Sneek of Groningen was.

Beide teams hebben een lange geschiedenis. Op 15 november 1958 was de eerste wedstrijd in Groningen, Coendersborg bestond nog niet, die door ONS met 1-4 werd gewonnen. Van de 25  ontmoetingen in competitie en beker werden er in Groningen vier gelijkgespeeld, won de thuisclub elf keer en gingen de punten tien keer mee naar Sneek. De laatste ontmoeting is al weer even geleden. In het seizoen 14/15 speelden beide ploegen voor de beker op Coendersborg. Eerste klasser Oranje Nassau verraste met 2-1 van topklasser ONS Sneek. Max Blauw en Fred Specken maakte de doelpunten voor ON en Ale de Boer scoorde namens ONS. De laatste competitieontmoeting tussen beide clubs op Coendersborg was op 8 oktober 2011. Het werd een 2-2 gelijkspel. Ezra Schrijver en Thomas Careman maakte de goals voor ON, voor ONS scoorden Ale de Boer en de veel te jong overleden Chris de Wagt. Maar ik denk dat de zege uit 2003 bij de meeste ON’ers de beste herinneringen geeft. In een beslissingsduel om het kampioenschap in Burgum werd het favoriete ONS van trainer Valk voor ruim 1400 toeschouwers met 3-2 verslagen door twee goals van Bernard Steenbergen en eentje van invaller Hans van der Ploeg. Dat betekende dat ON Groningen naar de hoofdklasse ging en ONS Sneek opnieuw in de eerste klasse moest spelen.

Na een wisselvallige voorbereiding startte Oranje Nassau afgelopen zaterdag goed met een duidelijke zege op Gorecht. Zo werd de teleurstelling van de nederlaag tegen hetzelfde Gorecht en de uitschakeling in de beker door vv Sellingen weggespeeld. Volgens verslaggever Andor Heij veranderde Oranje Nassau alle kansen in goed. Met andere woorden, de oranjehemden waren veel effectiever dan hun tegenstander. Bert Postma omschreef de overwinning als een uitmuntende start van de competitie.  ‘ON’, zo schreef hij, ‘speelde niet de sterren van de hemel maar won wel met prima cijfers’. Een mooie competitiestart voor de Groningers, die, net als zo vaak, weer worden gerekend tot de ploegen die meedoen om de titel. Of Oranje Nassau daar echt toe in staat is kan mogelijk zaterdag al blijken als ONS Sneek op bezoek komt. Oranje Nassau kent sowieso een pittige start, want na ONS wachten Blauw Wit ’34, PKC en Hoogezand. Zaterdag is het voor Rick Boyer en Ruendel Martina een weerzien met de club waar ze resp. één en twee seizoenen onderdeel waren van de selectie.

Zaterdag is het voor Oranje Nassau een aardige testcase om te kijken waar de ploeg echt staat. Langzamerhand zien we hoe het trainerstrio tot een bepaalde formatie komt, maar ze kunnen met de uitgebreide selectie nog alle kanten op. Ruendel Martina is net terug van een langdurige blessure en Ezra Schrijver kwam nog niet in actie omdat hij op rondreis was. De mogelijkheden van de trainers zijn nog niet uitgeput en er is veel concurrentie op vele plekken in het team. Voor zaterdag zie ik toch wel kansen, al zal de tegenstander meer verzet bieden dan Gorecht en kun je tegen ONS waarschijnlijk minder kansen overleven. Al met al reden genoeg om zaterdag naar Coendersborg te komen voor en boeiende confrontatie tussen twee kanshebbers, die ook nog eens de zelfde naam hebben. Ik verwacht twee voetballende ploegen, die vol voor de winst gaan. Zaterdag begint de wedstrijd tussen de beide ploegen traditioneel om 15.00 uur op sportpark Coendersborg. Jan-Willem Bouw is de scheidsrechter en Martijn Brondijk en Melvin Schuurman de assistenten.

Tot slot nog als toegift een aardigheidje. Dit seizoen is er in deze klasse ook de strijd tussen zeven clubs uit Friesland en zeven uit Groningen. De tussenstand in deze strijd is na de eerste ronde gelijk. Twee Friese clubs, ONS en Blauw Wit ’34, en twee Groninger clubs, Winsum en Pelikaan S wonnen hun ontmoeting en één keer was het onbeslist (Groningen- Leeuwarder Zwaluwen). In de overige wedstrijden kwamen of twee clubs uit Friesland of uit Groningen tegen elkaar uit.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.