Bautista Penayo:” Kijkend naar het voetbalniveau hier, denk ik dat we de top van deze competitie zullen bereiken.”

Gepubliceerd op
22 september 2022

Vandaag stellen we je graag voor aan de derde buitenlander in de selectie van Oranje Nassau. Na Caram Alves en Bernard Suffner is het nu de beurt aan Bautista Penayo.

Bautista is 21 jaar oud en kom uit Argentinië. Hij studeert Bedrijfswiskunde en Economie en kwam als uitwisselingsstudent naar Groningen. Daar gaat hij studeren aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Door Siemon Aikema

Bautista vertelt, dat hij helaas maar één semester, dat wil zeggen tot februari 2023, blijft. Dat komt omdat hij een uitwisselingsstudent is. Maar nadat hij zijn bachelor heeft afgerond, wil hij terug naar Groningen om zijn master te doen. Misschien wil hij daarna in de Nederland blijven. Maar zo zegt hij, de tijd zal het leren.

Voordat Bautista in Nederland kwam speelde hij bij NK Studentski Grad uit Zagreb, Kroatië. Dit team speelt in de 1e Zagreb League, dat is de 5e voetbaldivisie in Kroatië. Dus te vergelijken met het niveau waarop Oranje Nassau in Nederland speelt. Bautista heeft daar 1 jaar gespeeld. Zijn voetbalcarrière begon toen hij heel jong was. Hij voetbalde in zijn buurt in Argentinië met vrienden. Toen hij 6-7 jaar oud was, sloot Bautista zich met die vrienden aan bij de zondagscompetitie van zijn buurt. Op 12- jarige leeftijd ging hij naar een academie en begon ik serieuzer voetbal te spelen. Hij werd lid van een Academie van Boca Juniors in de buurt van zijn huis. Bautista tekent daarbij aan, dat een academie in Argentinië een dochteronderneming is en niet de officiële club. Van zijn 12e tot mijn 17e heeft hij daar gespeeld. Tegen die tijd was de academie veranderd van één van Boca Juniors naar één van Argentinos Jrs. Ze trainden 3 en later 4 keer per week in deze academie. Op 17 jarige leeftijd wilde hij naar een hoger niveau Hij kon lid worden van een club uit de 4e divisie in Argentinië, Real Pilar FC, . Dit was een professionele club waar elke dag werd getraind, en hij zat in het U18-team. Daarna was hij reservespeler van die club voor 1 jaar en een paar maanden.Bautista vertelt verder: “Toen ik op 18-jarige leeftijd klaar was met de middelbare school, besloot ik om in het buitenland te gaan studeren en belandde ik in Kroatië, waar ik mijn huidige bachelor in Zagreb studeerde. Toen ik aankwam, werd ik lid van een club genaamd NK Maksimir van de 3e divisie van Kroatië, een semiprofessionele divisie. Ik speelde daar anderhalf jaar in het U21-team.” Omdat hij problemen had met de balans tussen school en trainingen, ze trainden elke dag, en vanwege wisselingen van coaches en administratieve veranderingen in de club, heeft hij de club uiteindelijk in 2021 verlaten. Hij werd lid van NK Studentski Grad, de laatste club voor Oranje Nassau, die in een volledig amateurdivisie speelt. Zoals eerder gemeld heeft hij daar een jaar gespeeld. Hij trainde daar drie keer per week. .

Op mijn vraag waar hij het liefst speelt in het elftal antwoord Bautista dat hij in het begin van zijn carrière meestal als centrale middenvelder speelde. Naarmate hij ouder werd, begonnen coaches hem als linkermiddenvelder of linksback op te stellen. (Bautista is linksbenig!). Later, toen hij bij Real Pilar FC kwam, besloten ze hem als vleugelspeler of als spits te laten spelen. In Kroatië speelde hij op verschillende plekken, als linksback, linkermiddenvelder of als vleugelspeler. Als ik hem vraag wat dan zijn favoriete positie is antwoordt hij dat hij persoonlijk het liefst als opkomende linksback of als vleugelspeler speelt.

Vervolgens heb ik hem gevraagd hoe hij bij Oranje Nassau is terecht gekomen. Er zijn tenslotte meer clubs in Groningen. Bautista vertelt er het volgende over: “Toen ik besloot om voor uitwisseling naar Groningen te komen, ging ik op zoek naar clubs. Ik vond een paar en stuurde e-mails waarin ik mijn achtergrond uitlegde en een video met hoogtepunten liet zien van mezelf tijdens het spelen van enkele clubwedstrijden. Van degenen die antwoordden en zeiden dat ik op proef mocht komen was het Oranje Nassau dat er voor zorgde dat ik me vanaf het begin echt welkom voelde. Ik vond de trainingen intens en van hoge kwaliteit, samen met geweldige faciliteiten en een over het algemeen heel goed voetbalniveau. Daarom heb ik besloten lid te worden van de club”. Over de selectie van Oranje Nassau zegt Bautista dat hij die buitengewoon goed vindt. Volgens hem wordt er bij de club op een hoog niveau gevoetbald. Hij verwacht dat dit niveau hem zal pushen en dat het ook zijn niveau zal verbeteren.

Iedere nieuweling vraag ik ook wat zijn indruk is van de trainers/ de trainingen. Bautista antwoordt dat hij het leuk vindt dat de trainers intensieve trainingen geven waarbij spelers hun conditie kunnen verbeteren, maar zonder dat ze de bal uit het oog verliezen. De coaches combineren volgens hem het technische en fysieke deel van het spel heel goed in hun trainingen. Bij andere clubs komt het vaak voor dat de trainers zich vaak alleen op het fysieke deel hebben gefocust, of alleen op het technische deel zonder de juiste conditionering. Hier slagen de trainers erin om beide heel goed aan bod te laten komen.

Uiteraard hebben we ook eventuele taalproblemen besproken. Bautista zegt moeite te hebben met het begrijpen, maar gelukkig kennen zijn teamgenoten en coaches Engels, en dus helpen ze me en zijn ze geduldig wanneer ik verdwaald ben als ik iets specifieks doe tijdens de training.

Over zijn doelen voor de tijd bij Oranje Nassau zegt hij dat hij een hybride speler is, die zowel kan verdedigen als aanvallen. Hij gelooft dat zijn dribbels, zijn verdedigende vaardigheden en het feit dat ik snel en veel kan rennen dit seizoen van nut kunnenzijn voor de club. Maar dat zijn schot en het geven van lange ballen moet verbeteren. Maar dat wordt hij al beter in. Gevraagd naar zijn verwachtingen voor dit seizoen antwoordt Bautista dat hij zijn teamgenoten en andere mensen van de club gevraagd heeft wat de ambities van de club zijn. Dit seizoen lijkt het erop dat de ambitie is om één van de topteams van de competitie te zijn.
“Kijkend naar het voetbalniveau hier, denk ik dat we dat zullen bereiken”, zegt deze geboen Argentijn.

Tot slot heb ik hem gevraagd of hij nog iets kwijt wil aan de supporters van Oranje Nassau. “Tegen hen zeg ik, bedankt dat je me in je club hebt, en ik zal mijn best doen en al mijn energie in dit team steken, zodat we onze doelstellingen bereiken.”

Dat lijkt me dan een mooie afsluiter. Bautista ik wil je bedanken voor je antwoorden en wens je veel succes bij onze club.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.